Reglementari privind limitarea expunerii umane la camp electromagnetic

 

In calitate de beneficiari ai tehnologiilor moderne aflate in plina evolutie, bazate pe producerea, transmisia si consumul de energie electrica, pe comunicatii si transmisia informatiei prin unde electromagnetice, pe efecte chimice si termice ale expunerii substantelor la camp electromagnetic, etc., ne punem in mod firesc si intrebari asupra eventualului risc pentru sanatate, pe care l-ar putea prezenta interactiunea campului electromagnetic cu organismul uman. Specialistii in domeniul ingineriei electrice, biofizicii si medicinei isi pun problema stabilirii, in conditii stiintifice cat mai riguroase, a limitelor admisibile pentru nivelurile de expunere. Exista autoritati profesionale si administrative la nivel international, care isi asuma obligatia corelarii si sintetizarii informatiilor stiintifice si a elaborarii de reglementari (recomandari, norme, standarde) care sa vizeze protectia umana.

 

Proiectul WHO - EMF. Actiunea cea mai ampla de analiza a efectelor expunerii umane la camp electromagnetic neionizant (0 ... 300 GHz) si coordonarea masurilor de protectie a sanatatii publice a fost declansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization - WHO) in anul 1996, prin lansarea proiectului "The International Electromagnetic Fields Project" (http://www.who.int/peh-emf/en). Printre obiectivele prioritare ale proiectului se afirma sprijinul pentru dezvoltarea de standarde internationale, de larga recunoastere, privind reglementarea expunerii umane la camp electromagnetic, cat si incurajarea tarilor membre WHO de a adopta respectarea acestor reglementari prin legislatia nationala. In acest scop WHO colaboreaza cu Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) si cu organismele internationale de standardizare in domeniul electric: Comisia Electrotehnica Internationala (International Electrotechnical Commission - IEC),?Comitetul European pentru Standardizare in Electrotehnica (Comit?Européen de Normalisation Electrotechnique - CENELEC), Asociatia Inginerilor in Electrotehnica si Electronica (Institute of Electrical and Electronics Engineers - IEEE).

WHO a finalizat in anul 2002 o baza de date cu informatii despre reglementarile nationale in domeniul limitarii expunerii la camp electromagnetic (http://www.who.int/docstore/peh-emf/EMFStandards/who-0102/Worldmap5.htm); in masura accesului la noi informatii, aceasta baza de date se actualizeaza continuu.

In anul 2006, WHO a editat o brosura prin care documenteaza cadrul de dezvoltare si promovare a standardelor referitoare la sanatatea publica in conditiile create de expunerea umana la camp electromagnetic "Framework for developing health-based EMF standards"

(http://www.who.int/entity/peh-emf/standards/EMF_standards_framework%5B1%5D.pdf).

O actiune comuna a organismelor de standardizare IEC, CENELEC si IEEE, patronata de WHO se deruleaza in prezent cu scopul elaborarii unei suite de standarde sub titlul "Human exposure to radio frequency fields from hand-held and body-mounted wireless communication devices - Human models, instrumentation, and procedures"; la inceputul anului 2005 a fost finalizat primul document din serie, IEC 62209-1 "Procedure to determine the specific absorption rate (SAR) for hand-held devices used in close proximity to the ear (frequency range of 300 MHz to 3 GHz)" si este in lucru urmatorul, IEC 62209-2 "Procedure to determine the Specific Absorption Rate (SAR) in the head and body for 30 MHz to 6 GHz Handheld and Body-Mounted Devices used in close proximity to the Body".

 

Recomandari internationale de referinta. Dintre documentele cu cea mai mare circulatie si recunoastere in domeniu trebuie amintite: recomandarea ICNIRP "Guidelines for Limiting Exposure to Time-varying Electric, Magnetic and Electromagnetic Fields (up to 300 GHz)" publicata in 1998 (http://www.icnirp.de/documents/emfgdl.pdf) si?standardul IEEE C95.1-1999 “Safety Levels with respect to Human Exposure to Radio Frequency Electromagnetic Fields, 3 kHz to 300 GHz? revizuit si republicat in 2005. Ambele documente prevad limite admisibile de expunere umana la camp electromagnetic neionizant, atat in cazul expunerii necontrolate a populatiei, cat si in cazul expunerii controlate in medii profesionale specifice. Stabilirea limitelor este facuta pe baza evaluarii efectelor biologice evidente in conditiile cele mai defavorabile de expunere; efectele biologice analizate sunt cele de stimulare neuro-musculara pentru gama de frecvente joase si medii si efectele termice pentru gama de frecvente inalte (radiofrecvente si microunde).

 

Atitudini la nivel European. Comisia Europeana a emis doua documente referitoare la limitarea expunerii umane la camp electromagnetic, ambele bazate pe recomandarile ICNIRP:

- "Council Recommendation 1999/519/EC on the limitation of exposure of the general public to electromagnetic fields (0 Hz to 300 GHz

(http://europa.eu.int/comm/health/ph_determinants/environment/EMF/emf_en.htm)

- "Directive 2004/40/EC of the European Parliament and of the Council on the minimum health and safety requirements regarding the exposure of workers to risks arising from physical agents (electromagnetic fields)"

(http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2004/l_159/l_15920040430en00010026.pdf).

Tarile membre si in curs de aderare sunt incurajate sa adopte prevederile acestor recomandari sub forma unor acte legislative nationale.

 

Jordan 10 Chicago Nike KD VI Lebron Soldier 7

Reactia in Romania. La data de 29 septembrie 2006, Ministerul Sanatatii Publice a emis Ordinul nr. 1193 pentru aprobarea "Normelor privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz", conform Recomandarii Consiliului Europei 1999/519/CE din 12 iulie 1999; ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 895 din 3 noiembrie 2006 si prin aparitia lui s-a abrogat vechiul Ordin al ministrului sanatatii si familiei nr. 1007/2002 privind aprobarea "Normelor de reglementare a nivelurilor de referinta admisibile de expunere a populatiei generale la campuri electromagnetice cu frecventele de la 0 Hz la 300 GHz". In fapt, textul noului ordin reprezinta?traducerea textului Recomandarii 1999/519/CE si poate fi descarcat aici.

In paralel a fost adoptata, la data de 30 august 2006, Hotararea Guvernului nr. 1136 privind "Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de campuri electromagnetice", fiind adoptate astfel prevederile cuprinse in directiva 2004/40/EC. Hotararea de guvern a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 769/11.09.2006, iar textul sau poate fi descarcat aici.

 

 

jordan 11 berd infrared jordan 6 gamma jordan 11

lebron 11 white red air jordan 10 chicago Jordan 12 taxi