Cuvant inainte

In contextul in care se implinesc 150 de ani de la publicarea ecuatiilor lui Maxwell [1], a demonstrarii existentei radiatiei electromagnetice fara fir de catre Hertz (1886), a viziunii lui Nikola Tesla privind transmisia energiei fara fir [2] si a mai mult decat un secol de radio-comunicatii cu numeroase contributii romanesti, dintre care remarcam  realizarile  profesorilor Gh. Cartianu si Edmond Nicolau.

Avem acum ocazia  ca ACER sa va propuna un cadru de dezbatere a problemelor referitoare la transmisia fara contact a energiei, una dintre cele mai interesante aplicatii ale electromagnetismului.

ACER considera ca site-ul sau este potrivit pentru gazduirea acestor preocupari deoarece compatibilitatea electromagnetica reprezinta un domeniu de mare interes practic care implica atat analiza influentei campurilor electromagnetice asupra echipamentelor electrice si electronice cat si asupra fiintelor vii.
Printre primele preocupari romanesti in domeniu pot fi considerate cele incepute la doua universitati, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea din Craiova, si doua institute nationale de CD, Institutul ICMET din Craiova si Institutul ICPE-CA din Bucuresti, care au condus la crearea unui grup de lucru ad-hoc in anul 2012. Unele rezultate au fost comunicate la conferinte si simpozioane cu intentia de-a demonstra potentialul ridicat de aplicare a acestei tehnologii aflate in faza de dezvoltare in intreaga lume.

Se propune o denumirea generica a domeniului “Transferul Energiei electrice Fara Contact” (TEFC), similara cu denumirea din limba engleza “Contactless Power Transfer”.
Participarea la acest Forum este deschisa oricarei persoane interesate, indiferent de formatie si nivel de pregatire. Sunteti invitati sa transmiteti informatii despre preocuparile voastre in domeniu, sa participati la discutii si sa contribuiti cu idei care ar putea sa reprezinte un pas inainte pentru cei care va urmaresc.

Deasemeni asteptam sugestii pentru imbunatatirea acestui site.

In numele grupului de initiativa
Prof dr Andrei Marinescu
Presedinte ACER

[1] Maxwell, James Clerk (1865). "A dynamical theory of the electromagnetic field", Philosophical Transactions of the Royal Society of London 155:459–512. doi:10.1098/rstl.1865.0008. (This article accompanied a December 8, 1864 presentation by Maxwell to the Royal Society)
[2] N. Tesla, “Apparatus for transmission of electrical energy”, U. S. Patent 649, 621, May 1900.