INCDIE ICPE-CA Bucuresti

Al 3-lea Workshop de Compatibilitate Electromagnetica CEM 2006

Compatibilitatea electromagnetica nu cunoaste limite geografice si este astazi o problema la ordinea zilei in orice tara industriala. Ea reprezinta o tehnologie orizontala legata foarte strans de celelalte domenii ale electrotehnicii, existand inca de la inceputurile ei si care a cunoscut, etapa de etapa, noi completari, tocmai datorita complexitatii problemei, a globalitatii sale.
INCDIE ICPE - Cercetari Avansate Bucuresti a organizat, intre 20 – 21 septembrie 2006, desfasurarea unei importante manifestari stiintifice de mare actualitate in domeniu, “Al 3-lea Workshop de Compatibilitate Electromagnetica”.

Manifestarea organizata a suscitat un real interes din partea numeroaselor personalitati participante, reprezentanti ai cercetarii, invatamantului universitar, ai unor institutii de resort, unitati de sanatate publica, atat din tara cat si din strainatate. Gazda manifestarii a fost Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iasi.
Subiectul manifestarii a fost selectat pentru a raspunde imperativelor actuale ale societatii ce vizeaza progresele noi conturate in cercetarile stiintifice din domeniul compatibilitatii electromagnetice.
Initierea acestei manifestari a abordat urmatoarele aspecte:
- compatibilitatea electromagnetica in domeniile: electronica, sisteme de comunicatii, sisteme industriale;
- efectele expunerii umane la campurile electromagnetice si probleme legate de masuratori.


Workshop-ul a constituit un prilej de exceptie pentru ridicarea nivelului stiintific si tehnic in activitatile in domeniu, contribuind la integrarea europeana. Tematica abordata si aspectele cercetarii stiintifice de specialitate pe plan local, intern sau pe mapamond cu privire la compatibilitatea electromagnetica a oferit posibilitatea imediata de identificare si cunoastere a preocuparilor stiintifice comune pentru noi colaborari in domeniu.
In data de 19 septembrie 2006, in cadrul Bibliotecii “Gheorghe Asachi” a Universitatii Tehnice iesene, a avut loc o masa rotunda pentru prezentarea platformei tehnologice din Romania in domeniul materialelor si tehnologiilor avansate EuMaT Ro. Au fost prezentate structura si obiectivele platformei si s-au angajat discutii ce au starnit interes in vederea aderarii.
In data de 20 septembrie 2006, desfasurarea workshop-lui a fost prezidata de prezenta prof. dr.ing. Vlad Cehan (Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi), prof. dr.ing. Paul Svasta (Universitatea “Politehnica” Bucuresti), pentru prima sectiune si prof.dr.ing. Horia Calin Carstea (Universitatea “Politehnica” Timisoara), prof.dr.fiz. Wilhelm Kappel (INCDIE ICPE-CA Bucuresti) pentru a doua sectiune.
O prima prelegere a fost a prof.dr. Alexandru Sotir de la Academia Navala “Mircea cel Batran” din Constanta, care a sustinut lucrarea intitulata “Research Regarding the Effects of the Electromagnetic Field against Human Body on a Military Ship”.
In continuare, a sustinut o interesanta prezentare cu un vadit caracter didactic, conf.dr. Alina Machedon (Universitatea “Politehnica” Bucuresti), “Numerical Estimates of Basic Restrictions Used to Assess Human Exposure to Radio-Waves”.
Deosebit de interesanta a fost prelegerea prof.dr. Gilbert Decat, “Exposure of Children between 0 and 15 Years Old to a 50 Hz Magnetic Field of 0.2, 0.3 and 0.4 Microtesla in Belgium”. Acesta a sustinut, cu argumente stiintifice de ultima ora, influenta nociva a campurilor magnetice de 50 Hz produse de liniile de putere si de alte surse electrice asupra fiintelor umane, date acumulate dupa o lunga perioda de urmarire.
O lucrare valoroasa apartine unui grup de profesori ai Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, Universitatea “Politehnica” din Timisoara, grup condus de prof. dr.ing. Horia Carstea. Lucrarea “On Correlation Detection and Approximation of Random Electromagnetic Signals” a fost prezentata de catre prof.dr.ing. Ion Golet. In continuare, prof.dr.ing. Horia – Calin Cârstea a sustinut lucrarea ce a argumentat necesitatea existentei in conditii standard a laboratoarelor integrate pentru cercetare si trening pentru descarcarile electrostatice, „Integrated Laboratory for Research and Training in Electrostatic Discharges”.
O alta lucrare prezentata de acest grup deosebit de cercetatori, „On the Stochastic Resonance in an Electronic Circuit” a fost indelung dezbatuta.
Problemele curente ce tin de rezolvarea unor dificultati si educarea in domeniul compatibilitatii electromagnetice au fost aduse atentiei participantilor de catre prof.dr.ing. Vlad Cehan de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi.
O lucrarea valoroasa in domeniu a prezentat prof. dr. Antonius Stanciu de la Departamentul de Stiinte Computerizate al Universitatii “Politehnica” din Timisoara, „The Electromagnetic Compatibility between Cochlear Implants and Daily-Use Appliances”.
In continuare, o interventie deosebita a apartinut dr. Nicolae Verga (U.M.F „Carol Davila” Bucuresti) care a prezentat principalele directii de cercetare in domeniul modelelor biologice computationale si ale fenomenelor compatibilitatii bioelectromagnetice, “Bioelectromagnetic compatibility and computational biology models”.
Deosebit de dezbatuta a fost sesiunea de postere.
Fiecare poster a fost prezentat de catre autori iar discutiile purtate au fost deosebit de fructoase generand idei pentru lansarea unor colaborari viitoare. Dintre posterele prezentate sunt remarcate urmatoarele:

- „The Measurements of the Electromagnetic Compatibility in the Range of Frequencies 0.8-3 GHz, Applicable to Study of Level of Exposure for Biological Entities”, poster realizat de un grup numeros de oameni de stiinta de la INCDIE ICPE-CA Bucuresti, grup condus de dr. fiz.Jenica Neamtu;
- „The Protection of the Health and the Safety of the Person Exposed to Electromagnetic Fields from Radio Transmitters”, autori ing.Gabriela Teodorescu, ing.Radu Enescu de la ASRO Bucuresti;
- “A Fem Model for the Analysis of Magnetic Field Influences over the Measurements Realized with a Single Sheet Tester (SST)”, poster sustinut de ing.Gheorghe Paltânea si ing.Veronica Paltânea de la Universitatea “Politehnica” din Bucuresti;
- “Electromagnetic Pollution of the Environment – General Aspects”, autori dr.ing.Georgeta Alecu, ing.Andreea Cosac, Wilhelm Kappel de la INCDIE ICPE-CA Bucuresti;
- “ Derivation of FD-type EQ.S on boundary portions”, autor dr. Mircea Cehan-Racovita de la INCDIE ICPE-CA Bucuresti;
- “Carbon/ceramic composites for electromagnetic shielding”, autori fiz.A.M. Bondar, ing.A. Bara, ing.I. Iordache, ing.R. Vasilescu-Mirea, ing.D. Patroi, ing.S. Hodorogea de la INCDIE ICPE-CA Bucuresti.

Prin concluziile rezultate in urma dezbaterilor din cadrul manifestarii au fost conturate noi cai de dezvoltare a relatiilor de colaborare in cercetarea stiintifica in domeniu.
Contributiile autorilor, de mare actualitate, dovedesc preocuparile oamenilor de stiinta din tara si strainatate spre adancirea intelegerii fenomenului studiat, inlaturand confuziile si dezinformarile care conduc, de multe ori, la afirmatii contradictorii in ceea ce priveste corelatiile intre expunerea la campuri electromagnetice si posibilele efecte asupra sanatatii umane.

Comitet de Organizare
Dr.ing. Georgeta Alecu